divendres, 14 de desembre de 2012

Bloc – Els Verds critica el retard en l’aprovació del pressupost municipal.


Forment: “la desídia i inoperància de l’equip de govern socialista fan que un any mes no tinguem pressupostos participatius, incomplint un acord del ple”

El portaveu del grup municipal del Bloc – Els Verds d’Alaquàs, Vicent Forment, li pregunta a l’alcaldessa si té intenció d’aprovar el pressupost de 2013 abans que comence el proper any, tal com manen la llei i el sentit comú.
La qüestió de fons està en la “tradició” existent en els últims anys, en l’Ajuntament d’Alaquàs que el Pressupost s’aprove ja iniciat l’exercici pressupostari. Des del punt de vista del Bloc – Els Verds d’Alaquàs, aquesta forma d’actuar és greu per diversos motius.

En primer lloc, perquè es produeix el debat sobre el Pressupost Municipal havent prorrogat l’anterior. Es prorroga el pressupost i es produeix el debat quan l’exercici ja ha començat. No es produeix un vertader debat, en definitiva, perquè en realitat se pretén simplement confirmar algo que ja ha començat.  Per al portaveu del Bloc – Els Verds a l’Ajuntament d’Alaquàs, Vicent Forment, convertir el debat del Pressupost Municipal, que és segurament el document polític més important que passa pel Ple durant l’any, en una simple confirmació de fets consumats “és una pràctica que fa un flac favor a l’avanç democràtic del municipi”.

Així mateix, des del Bloc – Els Verds considerem important que el procés de discussió i elaboració del Pressupost tinga un caràcter més obert, “donant més possibilitats als grups municipals  d’elaborar propostes i començant a generar dinàmiques que permeten a la ciutadania participar en aquest procés”. Per a Vicent Forment “aquesta forma d’actuar del partit en el govern demostra que, en realitat, tenen molt poca vocació de diàleg i de foment de la participació.

En el mateix sentit, des del Bloc – Els  Verds a Alaquàs apostem per una  progressiva implementació dels “Pressupostos Participatius”, tal i com  va aprovar el ple municipal per unanimitat el passat 28 de juliol de 2011, a proposta del Bloc – Els Verds. Es tracta d’un procés que porta el seu temps, el seu debat i que tarda anys a implementar-se. És obvi que per al Pressupost de 2013 no és possible començar aquesta dinàmica con cal, davant la desídia i inoperància de l’equip de govern socialista, però sí es poden anar prenent mesures per a què en futurs exercicis es puga portar a terme aquesta interessant iniciativa d’apoderament de la ciutadania, transparència i obertura de les institucions.

Vicent Forment considera que el Pressupost Municipal de l’Ajuntament d’Alaquàs per a 2013 hauria d’haver-se començat a debatre ja, de fet segons la llei s’hauria d’haver aprovat un pressupost inicial el 15 d’octubre. En canvi, a hores d’ara i en vespres de l’últim ple de l’any, no s’ha reunit cap comissió informativa al respecte. A més, s’haurien d’haver regulat i activat els mecanismes per a la participació real de la ciutadania d’Alaquàs, per exemple amb Jornades Obertes en les quals es puga explicar quina és l’estructura d’un pressupost municipal, quines són les principals iniciatives i obrint canals per recollir propostes concretes. I res de tot això s’ha fet, botant-se una vegada més la llei i els acords de plenari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada